Google Penguin 2.0 in aantocht | Saleswizard
Google Updates, Zoekmachine Marketing

Google Penguin 2.0 in aantocht

Wat is nu nog en effectieve linkbuilding strategie

Geschreven door
Frank Krepel

Bijgewerkt op
22 februari, 2024

Google heeft bij monde van Matt Cutts (hoofd van het anti-webspam team) een serie van veranderingen aangekondigd. Hierna heb ik de belangrijkste veranderingen voor deze zomer op een rij gezet.

Penguin2.0

Penguin 2.0

Een van de belangrijkste veranderingen, die de komende weken wordt uitgerold, is een update van Penguin. Penguin 1.0 is vorig jaar voor het eerst op het toneel verschenen en had als doel overoptimalisatie te bestrijden. Overoptimalisatie wil zeggen te veel links met dezelfde keyword anchortekst, keyword stuffing op de website en te veel (slechte) links naar de website. Sinds de introductie van Penguin 1.0 zijn er behoorlijk wat websites hun posities kwijtgeraakt. Ook zijn er een serie kleinere updates geweest, maar het feit dat Matt Cutts deze nieuwe update zelf nu aankondigt als Penguin 2.0, geeft aan dat deze Penguin update een flinke impact zal hebben.

Betaalde advertenties

Daarnaast werkt Google aan een verandering waarbij het mogelijk wordt om betaalde advertenties met daarin links naar een website beter op te sporen. Google geeft aan dat het natuurlijk mogelijk moet blijven om advertenties te plaatsen, maar deze moeten niet als doel hebben Pagerank links te verkrijgen en het moet de lezer duidelijk zijn dat het een advertentie betreft. Heb je advertenties ingekocht met links naar je website, dan moeten deze links no follow zijn volgens de Google webmaster guidelines. Omdat er veel goede websites zijn met links met PR is het nog de vraag hoe Google gaat vast stellen of er bewust voor een link is betaald en of Google websites daarvoor gaat straffen. Hier kan je daar meer over lezen.

Linkspam beter vast te stellen

Google heeft de woorden met een spammy geschiedenis zoals gokken, geld lenen, etc nader onderzocht en veel feedback gekregen van mensen waardoor Google nu aangeeft linkspam nog beter te kunnen ontdekken. Daarnaast werkt Google aan volledige nieuwe update waarbij linkspam niet langer onder de radar kan blijven van Google. Als Google linkspam beter kan vaststellen en de waarde daarvan kan elimineren, zullen de goede sites met kwaliteitslinks, van zelf boven komen drijven zo is de visie van Google.

linkspam

Google gaat gehackte websites waarschuwen

Een andere manier die gebruikt wordt om traffic naar de website te krijgen, is websites te hacken en zo bezoekers om te leiden. Google kan dat signaleren en zal de webmaster actief gaan informeren. Deze melding vindt plaats via Google’s Webmastertools.

Kennis en autoriteit wordt beloond

Tegelijkertijd wordt kennis en autoriteit beter beloond. Met de Panda Updates werd het mogelijk voor Google om te ontdekken welke inhoud niet uniek was of weinig toevoegde. Dit wordt nu doorgetrokken naar het herkennen van kennisbronnen en echte autoriteit op het internet op verschillende terreinen. Dus ben jij een expert in jouw gebied en heb jij je niet veel beziggehouden met spammy linkbuilding maar gewoon goede content geschreven en gedeeld, dan is de kans groot dat je wordt beloond door de komende veranderingen van Google.

Bekijk het hele videoblog van Matt Cutts

Gerelateerde artikelen

 • header blog social media trends 2024
  Content Marketing, Social Media
  De 7 belangrijkste social media trends van 2024
 • De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
  webdesign
  De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
 • De beste ai tools
  Content Marketing, Online Marketing
  De 10 beste AI tools voor marketing [2024]
 • 7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  Content Marketing, Conversie Optimalisatie, webdesign
  7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren