Google Zoo(i): Panda, Penguin & PR Update
Google Updates, Pagerank

Google Zoo(i): Panda, Penguin & PR Update

Google Penguin Panda Hummingbird

Geschreven door
Frank Krepel

Bijgewerkt op
19 februari, 2024

Google heeft de afgelopen maand niet stil gezeten. Na anderhalf jaar is uiteindelijk dan toch de Panda update volledig uitgerold, vrijwel direct gevolgd door de Penguin Update en afgelopen vrijdag nog even gevolgd door een Pagerank Update. Ondanks alle verwachtingen dat het dit keer wel mee zou vallen, zijn er enorme verschuivingen te zien in de zoekmachine resultaten. Wij zetten de veranderingen voor u op een rij.

Panda of penguin update 300x200 1

Updates tot en met Panda 3.6

Op 24 februari 2011 werd Panda 1.0 gelanceerd. Met deze update werden websites geraakt met een lage kwaliteit content en gekopieerde teksten. Google wilde daarmee de websites uit de zoekresultaten weren die er vooral op waren gericht inkomsten te genereren uit (Adsense) advertenties op hun website. Panda 1.0 werd sindsdien vrijwel maandelijks aangepast tot respectievelijk Panda 3.5 op 19 april en Panda 27 april 2012.

Penguin update 25 april 2012

Op 25 april werd ook nog eens de Penguin Update uitgerold. Niet zoals gebruikelijk land voor land, maar in 1 keer over de hele wereld en alle webmasters schrokken zich werkelijk een hoedje. Penguin heeft als doel te sterk geoptimaliseerde websites aan te pakken. Websites die gebruikmaken van keywordstuffing (zoveel mogelijk zoektermen in teksten, titels en headers) of onnatuurlijke linkbuilding (ongebruikelijk veel links en/of dezelfde anchorteksten) hebben hierdoor te maken met een flinke daling in de zoekresultaten van Google.

Pagerank update 3 mei 2012

Op 3 mei werd de 2e Pagerank update van 2012 toegepast. De vorige vond plaats op 9 februari zie hiervoor het vorige bericht daarover op deze website. De Pagerank Update zelf heeft nooit rechtstreeks invloed op uw website. Wel indirect, namelijk als websites die naar uw eigen website linken een hogere of lagere Pagerank krijgen kan dat wel weer invloed hebben op de positie van uw website in Google.

Grote veranderingen in bezoekersaantallen?

Is het aantal bezoekers van uw website na 19 of 25 april flink veranderd, dan kan het zijn dat of de laatste Panda update of de laatste Penguin update uw website heeft geraakt. Uw website kan daardoor flink gedaald of gestegen zijn. Wij hebben websites gezien die maar liefst enkele honderden posities zijn gedaald. Er zijn ook websites die op onverklaarbare wijze zijn gestegen.

Gerelateerde artikelen

 • De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
  webdesign
  De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
 • De beste ai tools
  Content Marketing, Online Marketing
  De 10 beste AI tools voor marketing [2024]
 • 7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  Content Marketing, Conversie Optimalisatie, webdesign
  7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
 • einde van persoonlijke advertenties op Facebook & Instagram
  Facebook
  Is dit het einde van gepersonaliseerde advertenties op Facebook & Instagram?