Veel mensen vragen zich af of het kopen van backlinks bestraft kan worden door Google met een lagere ranking. Meestal vragen zij zich dat af nadat ze in een zeer verleidelijke aanbiedingen zijn getuind, zoals hiernaast wordt vertoond. Duizenden links worden aangeboden voor bedragen vanaf 10 euro. Het is vaak te mooi om waar te zijn. En helaas, het is ook te mooi om waar te zijn…
Maar wat als je toch links hebt gekocht. Misschien zelfs zonder dat je dat wist. Straft Google je website dan met een lagere ranking of niet?
Google verbiedt het (ver)kopen van backlinks….
Google heeft richtlijnen opgesteld voor linkbuilding in het algemeen en hier kan je lezen Google aangeeft over het kopen van backlinks. Kort gezegd komt het erop neer dat Google het volgende verbiedt:
- het kopen en verkopen van links;
- het ruilen van links op grote schaal;
- linken naar website om pagerank te verhogen;
- linkpartner pagina’s met als doel onderling te linken;
- het gebruik van software om links te verkrijgen;
Google geeft aan dat de ontdekking van het gebruik van 1 of meerder van deze methoden, de rankings van je website negatief kan beïnvloeden.
En wat als je link op een website staat die links verkoopt en deze wordt betrapt?
Of je dat nou weet of niet, het kan voorkomen dat er links naar jouw website staan op 1 of meerdere websites die zich actief bezig houden met het verkopen van links. En wat gebeurt er als Google deze websites ontdekt? Hieronder vertelt Matt Cutts (hoofd Anti Spam team van Google), wat er dan met jouw website gebeurt.
Het komt er dus op neer dat, de mogelijke voordelen die je eerder had vanwege deze links, wegvallen. Jouw website wordt dus niet ‘bestraft’ maar de waarde van de links valt wel weg. En dat kan betekenen dat je website wel daalt in de rankings.
Je hebt backlinks gekocht, kan je deze links weer verwijderen?
Met behulp van Google Webmastertools, kan je zien welke websites naar jou linken en hoe. Stel dat je door gebruik te maken van een slecht seobedrijf, door een actie van een concurrent of door je eigen stommiteit over massa’s met slechte backlinks beschikt, dan wil je deze links waarschijnlijk verwijderen. Kan dat?
Het antwoord is ja. Het afgelopen najaar heeft Google de Disavow tool gelanceerd. Daarmee is het mogelijk om links naar je website te verwijderen. In realiteit blijven ze weliswaar staan, maar Google telt ze niet meer mee in jouw backlinkprofiel.
Google verwacht echter wel dat je eerst zelf alles in het werk hebt gesteld om de links te verwijderen. Is je website gedaald als gevolg van deze gekochte links en wil je de posities dan kan je na enige tijd je website indienen voor een review. Er zijn geen garanties dat dit werkt en als alternatief geeft Google aan “to start over again with a fresh domain….”.
Dus, straft Google nu wel of niet?
Als je website zich overduidelijk bezighoudt met blackhat technieken, kan je website te maken krijgen met een manuele straf. Dan moet je het echter wel heel erg bont maken.
Als er een link staat op een website die links verkoopt en wordt betrapt door Google, dan wordt jouw website niet bestraft maar vervalt wel alle waarde die jouw website mogelijk aan die link ontleende.
Heb jij op grote schaal links gekocht of op een andere manier verkregen, dan kan het zijn dat jouw linkprofiel te eenzijdig is geworden en dat je door Penguin een penalty oploopt.
Hoe kan je dan wel linkbuilden om je website te promoten?
Google heeft daarop een simpel antwoord. Als de inhoud van je website interessant genoeg is, dan linken er vanzelf mensen naar je website. Zorg dus voor interessante content.
In de meeste gevallen is dat echt niet genoeg en moet je Google soms een handje helpen. In dat geval helpen wij jou graag met linkbuilden.