Penguin update 2.0Eerder schreef ik in dit artikel dat Google van plan was de Penguin update 2.0 te lanceren. Op 22 mei is deze penguin update uiteindelijk uitgerold in Amerika en 2 dagen later in Europa waaronder Nederland. Nu zo’n anderhalve week later heb ik zo’n 200 verschillende websites bekeken en geanalyseerd wat de gevolgen kunnen zijn van Penguin en welke websites hinder hebben ondervonden.

Penguin ontdekt een onnatuurlijke linkprofiel

Google vindt goede content en een goede website in de basis de enige manier om hoger te komen in Google. Op die manier krijgt een website vanzelf natuurlijke links doordat ‘blije bezoekers’ dan naar de website gaan verwijzen. Dat is de theorie van Google in een notendop.

google is godDe afgelopen jaren hebben seobedrijven en website eigenaren ontdekt dat je de’ Google theorie’ een handje kan helpen door zelf extra links te verkrijgen naar je website. Bijvoorbeeld met behulp van linkruil, startpagina’s, forumreacties, blogreacties en blogartikelen. Dat lijkt heel makkelijk en dat heeft daarom ook veel websites aan een hogere positie geholpen.

Maar sinds Penguin 1.0 vorig mei leidt de verkeerde manier van linkbuilden tot slechte zoekresultaten in Google. Hier kan je de 11 meest gemaakte fouten lezen en hier kan je lezen hoe ‘Penguin proof ‘ moet linkbuilden.

Penguin 2.0: wat is nieuw?

Penguin 1.0 had dus als voornaamste doelstelling om linkspam c.q. onnatuurlijke linkbuilding aan te pakken. In Penguin 2.0 wordt dat principe verder doorgezet, hier kan je meer gedetailleerd lezen welke veranderingen Google zelf heeft aangekondigd naar aanleiding van de Penguin Update 2.0 en hierna som ik de belangrijkste nog even op:

 • Links afkomstig van spammy websites en directory’s zijn nog beter vast te stellen. Zelf geeft Google aan dat ze dit hebben onderzocht door de linkprofielen van sex, casino en gok sites te bestuderen. Ik ben zelf van mening dat ze ook de data van de disavow tool gebruiken. Dit is de tool van Google waarmee je links naar je website kan afkeuren.
 • Behalve de homepage van een website worden nu ook de onderliggende pagina’s meegenomen in penguin 2.0. Als je dus op een spammy manier hebt gelinkbuild naar dieperliggende pagina’s op je website, is de kans groot dat ook die pagina’s flink zijn gedaald in Google

penguin LinkspamPenguin 2.0: welke websites zijn getroffen?

Ik heb zo’n 200 websites onderzocht. Dankzij de penguin update 2.0 hebben 183 websites flink geprofiteerd van de update. Deze websites zijn gestegen op meerdere zoekwoorden en zijn ook op meerdere zoekwoorden in Google vindbaar. Zeer positief dus. Maar 17 websites hebben wel te maken gehad met een daling waarbij de positie is gedaald van top 10 naar top 50. Deze websites zijn gedaald maar niet helemaal weg. De websites hebben de volgende zaken met elkaar gemeen:

 • eenzijdig gebruik van de anchortekst in de links; te weinig afwisseling in de gebruikte anchorteksten zoals, lees hier, lees verder etc.;
 • te veel exact match anchorteksten; het zoekwoord waarop ze gevonden willen worden, is te veel gebruikt als anchortekst in de links;
 • site wide links zoals blogroll- of footerlinks; een site wide link op bijvoorbeeld een artikeldirectory kan resulteren in duizenden links naar je website;
 • veel buitenlandse links op spammy websites;
 • veel gekochte links op websites die openlijk links verkopen;
 • te veel niet relevante links(ruil); links op website die niet relevant zijn.

De eigenaren van deze websites hebben eerder gebruik gemaakt van partijen met ‘veel voor weinig’ aanbiedingen zoals, 1000 links voor 20 euro etc. Pas dus op wat je doet bij het uitbesteden van je linkbuilding want onzorgvuldige linkbuilding kan je nog jaren lang achtervolgen.

Herstellen van penguin recoveryHerstellen van de Penguin Update 2.0

Heeft jouw website rond 23 & 24 mei te maken gehad met een een plotselinge daling van het aantal bezoekers dan ben je getroffen door Penguin 2.0. Dat is geen hogere wiskunde. Als je bent getroffen door Penguin 2.0, dan kan je de volgende stappen ondernemen om te herstellen:

 • analyseer je linkprofiel; hiervoor kan je verschillende linkbuilding tools gebruiken of je kan gebruik maken van Google webmastertools;
 • breng meer variatie aan in je linkprofiel; zorg voor extra links met een variatie in anchorteksten;
 • verwijder links van spammy pagina’s, verwijder site wide links;
 • als het verwijderen van links niet lukt gebruik de disavow tool van Google;

Er gaan steeds meer geluiden op dat je website helemaal niet kan herstellen van een Penguin Penalty. Die ervaring heb ik nog niet gehad, maar het is wel duidelijk dat eenmaal getroffen websites zeer moeizaam herstellen van Penguin 2.0. Soms is het dus gewoon beter om opnieuw te beginnen, met een nieuwe domeinnaam en dus met een schone lei.

penguin proof LinkbuildingGratis analyse van je linkprofiel

Heeft je website te maken gehad met een plotselinge daling van het aantal bezoekers en/of van posities in Google, dan is er duidelijk iets mis met je linkprofiel. Is dat gebeurt op of rond 22 mei 2013 dan heb je overduidelijk te maken met de Penguin 2.0 Update. Ook als je in de toekomst wil voorkomen dat je website wordt geraakt door Penguin, raad ik je aan nu vast voorbereid te zijn. Als je het formulier invult op deze website, dan analyseer ik je linkprofiel helemaal gratis en ontvang je bovendien 10 gratis tips om je website beter vindbaar te maken.

 

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.