Welke factoren zijn van invloed op zoekmachineresultaten?
Zoekmachine Marketing

Welke factoren zijn van invloed op zoekmachineresultaten?

google analytics

Geschreven door
Jordy

Bijgewerkt op
26 februari, 2024

Hoe kom ik bovenaan in Google?

Mensen die een website bezitten, vragen zich dikwijls af op welke manier zij de website bovenaan in de zoekresultaten kunnen krijgen van een internet zoekmachine, zoals Google. Er zijn tientallen onderdelen waar een zoekmachine rekening mee houdt en die van invloed zijn de zoekmachine rankings. Volgens het ideaal van een zoekmachine, moet namelijk de website bovenaan in de rankings te staan, die het meest optimaal aansluit op de zoekopdracht van de bezoeker. En daarvoor worden al deze factoren gebruikt.

Leer zoekmachines beter begrijpen

Om de werking van internet zoekmachines beter te begrijpen, doet Moz iedere twee jaar onderzoek naar de factoren die de rankings bepalen. Dit onderzoek is gebaseerd op de mening van zo’n 120 vooraanstaande SEO marketeers van over de hele wereld. Op deze manier tracht men een beter inzicht te krijgen in de factoren die een website ondersteunen in zoekmachines, maar ook in zaken die websites juist schaden.

inzicht in Google

Onderzoeksresultaten Moz

Hieronder staat een overzicht van elementen die van invloed zijn op de zoekresultaten. Dit overzicht is onlangs samengesteld door Moz en richt zich op 9 belangrijke categorieën, die bepalend zijn voor de zoekresultaten in volgorde van significantie. Let er echter wel op dat de resultaten uit dit onderzoek niets bewijzen, maar slechts bevindingen zijn van zoekmachine experts wereldwijd.

Ranking factoren Google

Vertrouw niet blindelings op deze gegevens

Uit dit overzicht blijkt dat zoekmachines werkelijk met een legio factoren rekening houden, bij het beoordelen en ranken van websites. Als website eigenaar kun je deze onderzoeksresultaten in acht nemen en bekijken welke elementen belangrijk zijn en welke minder belangrijk zijn. Hierdoor kun je gerichter werken aan betere posities in de zoekresultaten op relevante zoektermen. Desondanks is het verstandig om niet blindelings op deze data te vertrouwen. Door je gezonde verstand te blijven gebruiken en goede content te plaatsen, bereik je meestal meer dan wanneer je enorm veel tijd blijft investeren in het optimaliseren van een website.

Leer de basisbeginselen van SEO

Voor diegenen die graag meer willen weten of zoekmachine optimalisatie in het algemeen of een of meerdere van bovengenoemde ranking factoren, organiseren wij eens in de zoveel tijd een SEO Cursus voor beginners.  Natuurlijk is het ook mogelijk direct advies of informatie te krijgen over zoekmachine optimalisatie. Zoek dan contact met behulp van de formulieren op deze pagina. Op deze pagina lees je meer over zoekmachine optimalisatie.

Gerelateerde artikelen

 • header blog social media trends 2024
  Content Marketing, Social Media
  De 7 belangrijkste social media trends van 2024
 • De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
  webdesign
  De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
 • De beste ai tools
  Content Marketing, Online Marketing
  De 10 beste AI tools voor marketing [2024]
 • 7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  Content Marketing, Conversie Optimalisatie, webdesign
  7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren