Google Fred Update zorgt voor gigantische daling in Google
Google Updates

Google Fred Update straft ‘foute’ websites af!

Google Fred Update

Geschreven door
Frank Krepel

Bijgewerkt op
26 februari, 2024

Google Fred Update straft ‘foute’ websites hard af!

Na de belangrijke Google updates zoals Panda, Penguin en Hummingbird, heeft Google op 8 maart 2017 toch weer een belangrijke wijziging doorgevoerd in het zoekmachine algoritme: de Google Fred Update. Sommige websites kampen na deze update met een daling van maar liefst 50% tot 90% van het aantal organische bezoekers. Een flinke afstraffing dus.

Welke websites zijn getroffen door de Fred Update?

Direct na de update heeft Barry Schwartz tientallen websites onderzocht en het patroon van ‘gestrafte’ websites herkend. Websites die binnen een dag bijna 90% van hun bezoekers hebben verloren, zijn vooral websites met een lage kwaliteit inhoud en gericht op het verdienen van geld met advertenties.

Pas op voor het gebruik van Private blog netwerken

Daarnaast blijkt Google nu ook veel beter in staat om Private Blog Netwerken (PBN’s) te identificeren. Deze blogs zijn erop ingericht om veel lage kwaliteit back links te genereren naar de doelwebsite om zo hoger te ranken in Google. Deze combinatie van veel ‘foute’ links en lage kwaliteit content kan dus zomaar zorgen voor een gigantische daling in Google.

Google Updates op een rij

Google geeft aan meerdere keren per dag het zoekmachine algoritme te wijzigen, maar eens in de zoveel tijd volgt er een soort van Big Bang. Hierna zet ik ze voor je op een rij:

Google Panda

Google Panda werd in februari 2011 uitgerold. Deze Panda update trof websites die gebruikmaakten van gekopieerde tekst en lage kwaliteit content.

Google Panda Update

Google Penguin

Google Penguin zorgde voor een aardbeving in Seo land op 24 april 2012. De Penguin update pakte vooral websites aan die gebruikmaakten van ‘spammy linkbuilding’ en ‘keyword stuffing’. Dat wil zeggen zoveel mogelijk links met het zoekwoord waarop wil je worden gevonden en datzelfde woord ook zo vaak als mogelijk laten terugkomen op je website.

Google Hummingbird

De Hummingbird update in augustus 2013 was niet zozeer een strafmaatregel tegen foute webmasters als wel een beloning van websites met goede inhoud. Het was ook het begin van semantische search. Dat wil zeggen niet zozeer het ranken van zoekresultaten als wel het begrijpen van zoekopdrachten.

Kwaliteit en geduld loont

Mensen die snel willen scoren en zich bezighouden met ongeoorloofde praktijken die regelrecht in gaan tegen de webmaster guidelines van Google, trekken uiteindelijk aan het kortste eind. Natuurlijk kan je Google wel helpen om jouw website te vinden en hoger te ranken. Doe dat echter wel zonder trucjes toe te passen. Maak gewoon een nette, goede en snelle website gevuld met goed geschreven tekst die 100% gericht is op jouw doelgroep. Google doet de rest en wij kunnen je daarbij helpen.

Meer informatie

Heb je te maken met een plotselinge daling van je website in Google? Of wil je gewoon een second opinion om te zien of je website nog wel aan de voorwaarden voldoet van duurzame vindbaarheid in Google? Bel met 088-7709999 of vul het formulier in. We geven je graag vrijblijvend advies!

Gerelateerde artikelen

 • header blog social media trends 2024
  Content Marketing, Social Media
  De 7 belangrijkste social media trends van 2024
 • De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
  webdesign
  De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
 • De beste ai tools
  Content Marketing, Online Marketing
  De 10 beste AI tools voor marketing [2024]
 • 7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  Content Marketing, Conversie Optimalisatie, webdesign
  7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren