Op welke woorden zijn je concurrenten wel vindbaar en jij niet?

Zo af en toe is het best slim om eens naar je concurrenten te kijken. Bijvoorbeeld als je wilt weten op welke woorden je concurrent wel vindbaar is en jij niet. Mogelijk ontbreken er belangrijke woorden of ontbreekt er inhoud op je website en loop je zomaar duizenden bezoekers mis.

In dit blog leg ik je uit hoe je daarachter komt met de ‘content gap analyse’.

Ontdek met de content gap analyse op welke zoektermen jouw website nog niet vindbaar is en waarop je concurrenten wel te vinden zijn. Hoe? In dit blog leg ik het stap-voor-stap uit.

Wat is een content gap analyse?

Met een content gap analyse stel je vast op welke zoektermen de websites van je concurrenten wel ranken en jouw website niet. Ook kun je zien hoeveel extra bezoekers zij daarmee trekken en of het voor jou ook de moeite waard is in deze content te investeren.

Met de content gap analyse kun je de ‘kloof’ tussen jouw website en die van je concurrenten verkleinen. Het geeft je inzicht in de mogelijkheden om:

  • je bestaande content hoger te laten ranken;
  • de website uit te breiden met extra content en zoektermen;
  • het organische zoekvolume toe te laten nemen;
  • het aantal woorden uit te breiden waarmee je website in Google rankt.

Best waardevol dus. Maar hoe ga je te werk? Dat leg ik uit in de volgende 4 stappen.

Stap 1: Op welke zoektermen is je website vindbaar in Google?

De eerste stap is natuurlijk het onderzoeken op welke zoektermen je website nu al vindbaar is in Google. De meeste SEO tools bieden wel een dergelijke functie aan. Beschik je niet over een SEO tool dan kun je een overzicht ook genereren met het Google Search Console. Ter uitleg gebruik ik in dit blog de handige en uitgebreide Ahrefs tool.

Organische zoektermen in Google

De bovenstaande grafiek toont het aantal zoekwoorden waarop de website van Saleswizard in Google vindbaar is. Begin 2018 zijn wij met enige regelmaat gaan bloggen en je ziet dat het aantal zoektermen dat vindbaar is in Google gestaag toeneemt. Dit aantal is van 175 zoektermen in 2016 toegenomen tot 3823 nu.

Het aantal bezoekers op onze website is sindsdien dan ook exponentieel toegenomen. We zijn er natuurlijk wel blij mee, maar willen altijd meer. De content gap analyse helpt ons daarbij.

Stap 2: Wie zijn online je concurrenten?

Veel bedrijven weten zo hun belangrijkste concurrenten te benoemen. Als dat zo is, kun je deze stap overslaan. Met Ahrefs kun je eenvoudig een lijst genereren van domeinen die met jouw website concurreren. In de afbeelding hierna zie je bijvoorbeeld de 10 belangrijkste online concurrenten van Saleswizard.

De eerste kolom geeft aan op welke woorden wij wel vindbaar zijn, en onze online concurrent niet. Onze voorsprong op anderen dus. De tweede kolom geeft de woorden aan die beide websites targetten. De derde kolom is voor ons het meest interessant. Deze kolom geeft de woorden weer waarop onze online concurrent wel rankt en onze website niet. Werk aan de winkel dus!

Concurrerende domeinen

Stap 3: Op welke woorden is je website niet vindbaar en die van je concurrent wel?

Zo te zien heeft frankwatching.com een flinke voorsprong. Niet gek natuurlijk gezien het feit dat dit een website is waaraan honderden guest bloggers bijdragen. Het is wel interessant om te zien waar onze online kansen liggen. Ik ga daarom een stapje verder.

Frankwatching wordt op maar liefst 65.050 zoektermen gevonden. Dat is wel erg veel en deze zijn zeker niet allemaal interessant. Gelukkig biedt Ahrefs de mogelijkheid om te filteren op:

  • moeilijkheidsgraad van de SEO op de zoekterm;
  • de gemiddelde cost per click die adverteerders bereid zijn te betalen;
  • het zoekvolume van de zoekterm;
  • woorden die de zoekterm moet bevatten.

In het onderstaande voorbeeld heb ik gefilterd op een zoekvolume van minimaal 500, een moeilijkheidsgraad van maximaal 48, een minimale klikprijs van €1 en de zoekterm moet “seo” bevatten. Zo vind ik nieuwe woorden die mogelijk veel zoekverkeer opleveren, relatief eenvoudig te optimaliseren zijn en waarvoor men bereid is te betalen en die dus interessant zijn. Dit kan ik weer gebruiken voor de contentstrategie voor volgend jaar.

Content Gap Analyse in Aherfs

Stap 4: Content Gap Analyse uitvoeren

Eventueel kun je stap 3 overslaan en direct naar stap 4 overschakelen: de content gap analyse. Ahrefs biedt zo in een mum van tijd inzicht in nieuwe online marketing kansen. Dit is hoe het werkt:

Ik kies de functie Content Gap. Vervolgens voer ik de domeinen in van mijn concurrenten (tot 10 domeinen zijn mogelijk). Ik kan weer filteren op CPC en zoekvolume. Vervolgens zie ik de zoektermen waarop concurrenten wel ranken (in de top 10 van Google) en onze website niet.

Content Gap Concurrentie analyse

Content analyse en verbetering

Uiteindelijk leidt de content gap analyse tot een aantrekkelijke lijst met zoektermen en kansen voor je website. Je kunt de lijst gebruiken om je bestaande teksten te optimaliseren of als input voor je aankomende blogs. Of beide natuurlijk.
Bevat je website wel al de relevant content, maar rankt je website niet zo goed als je concurrenten? Dan is er meer aan de hand dan het ontbreken van de juiste content. Mogelijk ontbreekt het aan de goede backlinks en moet je meer aan linkbuilding doen, of is je website onvoldoende geoptimaliseerd voor Google.

Vrijblijvende online concurrentieanalyse?

Wil je weten op welke zoektermen je concurrenten wel vindbaar zijn en jij niet? Laat me weten hoe ik contact met je op kan nemen en ik vertel je welke kansen jij nu laat liggen.

ik heb interesse

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.