De beste 10 websites voor rechtenvrije foto's | Saleswizard
Social Media

De beste 10 websites voor rechtenvrije foto’s

Websites met rechtenvrije foto's

Geschreven door
Frank Krepel

Bijgewerkt op
20 februari, 2024

Licentie vrije foto’s downloaden en gebruiken voor op je website

Je website, Facebook of Insta post kan natuurlijk niet zonder een goede foto. Een foto zegt toch meer dan 1000 woorden? En met een goede foto trek je ook meer aandacht voor je post. Niets is dan makkelijker om de juiste foto te zoeken in Google afbeeldingen. Maar op de meeste foto’s rust auteursrecht en voordat je het weet ligt er een brief van Getty Images, Copytrack of Masterfile op de mat. Of je even € 1000,- of meer wilt aftikken. Omdat je foto’s niet altijd zelf kunt maken, zijn websites met gratis afbeeldingen natuurlijk superhandig. In dit blog staan de 10 beste websites voor het downloaden van rechtenvrije afbeeldingen. De afbeeldingen op deze websites worden vrijgegeven onder de Creative Commons (CC0) licentie. Dat betekent dat je ze vrij kunt gebruiken.

1. Pixabay

Op nummer 1 staat zonder twijfel Pixabay. De foto bovenaan bij dit blog is ook van Pixabay. Pixabay is een levendig platform waarop fotografen uit de hele wereld hun werk delen. Er staan meer dan 1,5 miljoen afbeeldingen op de website. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Creative Commons (CC0) licentie. Dat betekent dat je deze foto’s vrij kunt gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden. Je kan wel een vrijwillige donatie doen. Dit doe je door op de ‘koffie’ knop te klikken.

Rechtenvrije foto's van pixabay

2. Techniek Beeldbank

Dit Nederlandse initiatief bevat ruim 1.600 foto’s over leren en werken in de techniek. De Techniek Beeldbank is opgezet om jongeren enthousiast te maken voor techniek. Je kunt de foto’s vrij gebruiken in je social media uitingen en op je website. Ook een bronvermelding is niet noodzakelijk maar wordt wel gewaardeerd. De foto’s zijn professioneel en in verschillende formaten te downloaden.

Rechtenvrije foto's op de techniek Beeldbank

3. Pexels

Pexels biedt gratis hoge kwaliteit stockfoto’s aan. Foto’s die je download zijn vrij te gebruiken en aan te passen. In de website kan je via overzichtelijke categorieën bladeren door het aanbod van duizenden rechtenvrije foto’s. Ook de zoekfunctie werkt erg goed. De foto’s zijn gratis te gebruiken en te bewerken. Doneren mag, maar is niet verplicht.

Licentievrije foto's op Pexels

4. Unsplash

Unsplash is een community waarin ruim 50.000 mensen hun foto’s delen op basis van een CC0 licentie. De foto’s kan je dus vrij van rechten gebruiken en bewerken. Dagelijks komen er duizenden nieuwe foto’s bij waardoor de kans groot is dat je een unieke foto vindt voor je social media post. Als je zoekt op een soort foto, word je verder op weg geholpen met handige filters.

Gratis foto's van Unsplash

4. Pikwizard

Pikwizard biedt je naast een uitgebreide collectie van 1.000.000 gratis stockfoto’s ook een handige design functie genaamd Design Wizard. Daarmee kan je tekst toevoegen en je afbeelding precies op maat maken voor Facebook, Instagram of Linkedin. Voor premium content en functies moet je betalen maar in de gratis versie is al veel voor handen.

Gratis foto's via Pikwizard

5. Canva

Canva is een handige fotobewerkingstool die je ook een grote beeldbank biedt om te gebruiken. Veel foto’s zijn gratis te gebruiken. Voor enkele premium foto’s moet je een klein bedrag betalen.

Rechtenvrije foto's via Canva

6. Picjumbo

Picjumbo is opgericht door de gefrustreerde fotograaf Viktor Hanacek wiens foto’s door de grote betaalde websites werden afgewezen. Uiteindelijk lacht hij het laatst, want via zijn websites worden inmiddels miljoenen foto’s gedownload. Veel foto’s zijn gratis te gebruiken en doneren kan op vrijwillige basis. Via een premium lidmaatschap is het mogelijk nog meer foto’s te downloaden, maar de gratis variant biedt je al ruime keus.

Rechtnvrije foto's via picjumbo

7. Stockvault

Stockvault biedt je de keuze uit ruim 110.000 rechtenvrije foto’s die vrij te gebruiken zijn. De foto’s zijn gepubliceerd onder CC0 licentie waardoor je ze commercieel kunt gebruiken en bewerken. Je kan doneren maar het is dus niet verplicht om te betalen. Je hoeft ook geen lid te worden om gratis foto’s te kunnen downloaden.

Gratis foto's downloaden via stockvault

8. Rawpixel

Rawpixel maakt onderscheid tussen een betaald en gratis lidmaatschap. Met het gratis lidmaatschap kan je per maand 100 afbeeldingen downloaden van de gratis foto’s. Voor de gemiddelde blogger is dat ruim voldoende. Het betaalde lidmaatschap is overigens maar $ 5 per maand, dus ook daar hoef je het niet voor te laten.

Gratis foto's via rwapixel

9. Reshot

Via Reshot kan je onbeperkt foto’s downloaden, bewerken en delen. Een lidmaatschap is niet nodig en het aanbod is best groot. De website is opgericht door- en voor creatievelingen en heeft als doel het grootse en beste vrije platform te worden voor fotografen.

Gratis foto's via reshot

10. StockSnap

Ook de foto’s op StockSnap worden gratis aangeboden. Er is een ruime keuze uit verschillende categorieën zoals business, people, design en fashion. Tussen het gratis aanbod worden foto’s van Shutterstock aangeboden, deze zijn natuurlijk niet gratis. De gratis foto’s worden aangeboden onder CC0 licentie, dus je mag ze commercieel gebruiken.

Gratis foto's downloaden via Stocksnap

Gratis foto’s downloaden voor social media en je website

Zoals je ziet is het prima mogelijk om via deze websites rechtenvrije foto’s te downloaden. Kies dus niet de makkelijkste weg door te zoeken in Google afbeeldingen. Partijen zoals Getty Images hopen erop en gebruiken geavanceerde spider software om jou op illegaal gebruik te kunnen betrappen. Het is ook niet nodig want het aanbod is groot en dikke kans dat jij de juiste  foto voor je Facebook post, website of Instagram post net zo makkelijk kunt vinden via 1 van deze websites voor gratis foto’s.

Lukt dat echt niet, dan hebben wij hier nog een lijstje met websites waar je foto’s kunt kopen:

 • Shutterstock: € 2,90 per afbeelding bij een maandabonnement van €29,- voor 10 afbeeldingen
 • Istockfoto: € 3,50 per afbeelding bij een maandabonnement van €35,- voor 10 afbeeldingen
 • 123RF : € 2,20 per afbeelding bij een credits tegoed van €22,- voor 10 afbeeldingen
 • BigStock: €3,- na aankoop van een krediet van 10 afbeeldingen voor € 30,-
 • Canstock: €1,71 na aankoop van een toegoed van 35 credits (17,5 afbeeldingen) voor € 30,-

Eigen foto’s zijn natuurlijk het allerbeste. Maar zelfs als je foto’s laat maken behoudt de fotograaf zijn auteursrecht. Zorg er dus voor dat je deze licentievrij verkrijgt. Daarnaast heb je tegenwoordig ook te maken met de AVG. Als je medewerkers op de foto zet, zorg ervoor dat je expliciete toestemming hebt deze te plaatsen.

Vrijblijvende Online Marketing Scan

Wil je weten welke online marketing kansen jij nu laat liggen? Wil je meer halen uit je website met Google, Facebook of Remarketing? Laat ons weten hoe we contact met je opnemen en je ontvang van ons een vrijblijvende en volledige online marketing Scan

ik heb interesse

Gerelateerde artikelen

 • header blog social media trends 2024
  Content Marketing, Social Media
  De 7 belangrijkste social media trends van 2024
 • De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
  webdesign
  De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
 • De beste ai tools
  Content Marketing, Online Marketing
  De 10 beste AI tools voor marketing [2024]
 • 7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  Content Marketing, Conversie Optimalisatie, webdesign
  7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren