Claim je bedrijfsnaam in Google Mijn Bedrijf

Sinds kort is het mogelijk om je bedrijfsnaam te claimen in Google Mijn Bedrijf en een korte naam en URL voor je bedrijf aan te maken.

Deze korte URL vinden klanten als ze jouw bedrijf opzoeken in Google Maps en jouw bedrijf delen via WhatsApp, Facebook of mail. Ook wordt het veel eenvoudiger om klanten om een review te vragen op Google Mijn Bedrijf.

Je kan jouw bedrijfsnaam aanpassen, als je Google Mijn Bedrijf hebt aangemaakt en geverifieerd. Als je niets doet, ziet je Google URL er ongeveer zo uit:

Geen Verkorte Bedrijfsnaam in GMB

Als je Google URL wel aanpast, ziet je korte naam er uit zoals [g.page/JouwBedrijf]. Hierna is de korte naam van Saleswizard in Google Maps weergegeven.

Korte naam claimen in Google Mijn Bedrijf

Waarom je jouw verkorte naam in Google nu moet vastleggen

Een naam kan maar één keer worden geclaimd. Heb je een generieke bedrijfsnaam zoals bijvoorbeeld loodgieter-amsterdam.nl, dan kan een ander bedrijf je zomaar voor zijn.  Je kan je verkorte naam o.a. delen op social media, in je digitale handtekening verwerken en op je briefpapier of folders zetten. Je bent beter vindbaar in Google Maps en mensen onthouden je bedrijfsnaam natuurlijk eenvoudiger dan zo’n lange URL vol met onbegrijpelijke tekens.

Hoe maak je een korte naam en URL voor jouw bedrijf?

Allereerst moet je beschikken over een geverifieerd account in Google Mijn Bedrijf. Heb je dat nog niet, claim dan eerst je bedrijfsvermelding of als deze nog niet bestaat, maak dan de vermelding aan. Als je bent ingelogd in Google Mijn Bedrijf, klik je op informatie. Onder je telefoonnummer zie vervolgens het @-teken. Als je op het pennetje klikt, kan je jouw verkorte URL wijzigen. Zie de afbeelding hierna.

Verkorte bedrijfsnaam vastleggen

Nog meer nieuwe mogelijkheden Google Mijn Bedrijf

Op Google Live werd al aangekondigd dat er nog veel meer updates komen op Google Mijn Bedrijf. Je bedrijfsvermelding in Google wordt de komende tijd dus nog belangrijker. En er zijn nu al een aantal mogelijkheden die je misschien nog niet toepast. Maar dat zou je wel moeten doen!

 1. Doe een welkomstaanbieding via Google Mijn Bedrijf;
 2. Verkrijg eenvoudiger reviews met je verkorte naam;
 3. Zorg dat je tot de beste 5% bedrijven in jouw plaats behoort voor de Google Badge of Honor;
 4. Upload een goede omslagfoto voor je bedrijf;
 5. Maak gebruik van promoted Pins.

Hierna licht ik deze 5 recente Google Mijn Bedrijf Updates toe.

Bedrijf volgen in Google Maps

1. Stimuleer klanten je bedrijf te volgen: Doe een welkomstaanbieding

Op Google Maps is het mogelijk een bedrijf te volgen. Als geïnteresseerde klant, kan je op het plusje klikken onder de bedrijfsvermelding. Je blijft daarmee automatisch op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en evenementen die het bedrijf deelt. Om mensen te stimuleren jouw bedrijf te volgen, kan je een welkomstaanbieding maken.

Welkomstaanbieding Google Mijn Bedrijf

Welkomstaanbieding aanmaken op Google Mijn Bedrijf

Je kunt een welkomstaanbieding aanmaken via de Mobiel App van Google Mijn Bedrijf:

 1. Open de Google Mijn Bedrijf App op je mobiele telefoon (of download deze als je die nog niet hebt geactiveerd);
 2. Klik onderin op [Profiel];
 3. Klik op je welkomstaanbieding aanmaken;
 4. Vul de gegevens in van je welkomstaanbieding en klik op publiceer.

Personen die nu in Google Maps bladeren, krijgen de gelegenheid je bedrijf te volgen. Als ze je volgen krijgen ze automatisch de welkomst aanbieding te zien. Daarna blijven ze updates ontvangen van je bedrijf waardoor je de kans vergroot dat ze terugkomen.

Reviews Google Mijn Bedrijf

2. Verkrijg makkelijker reviews op Google Mijn Bedrijf

Veel bedrijven vinden het lastig om reviews te verkrijgen op Google Mijn Bedrijf. Voorheen was het ook best lastig om klanten te vertellen waar je precies een review kunt achterlaten.

Zodra jij je verkorte naam hebt aangemaakt, wordt het een stuk eenvoudiger. Je kunt nu namelijk de link delen met jouw korte URL in Google Mijn Bedrijf op deze manier: [g.page/JouwBedrijf/reviews].  Klanten komen dan rechtsreeks terecht op de plaats waar ze een Google Review kunnen achterlaten.

Badges of honor Google

3. Google Badge of Honor

Google reviews worden extra belangrijk, want Google gaat in het 3e kwartaal van dit jaar de beste 5% bedrijven belonen met opvallende badges of honor zoals “local Favorite”. Deze bedrijven worden volgens Google makkelijker vindbaar in Google Maps. Ook zal het mogelijk zijn promotiemateriaal zoals stickers te verkrijgen als je een Badge of Honor hebt verdiend.

Hoogst waarschijnlijk vormen de recensies en je activiteit op Google Mijn Bedrijf, de belangrijkste criteria voor deze badges. Meer dan voldoende reden om lekker aan de slag te gaan met je Google Mijn Bedrijfsprofiel!

Omslagfoto wijzigen Google Bedrijfsprofiel

4. Omslagfoto Google Mijn Bedrijf wijzigen

Net zoals op Linkedin, Facebook en het vroegere Google Plus, is het mogelijk een aantrekkelijke omslagfoto te plaatsen van je bedrijf. Deze omslagfoto is als eerste zichtbaar als mensen naar je bedrijf zoeken in Google. Als je niets instelt, kiest Google een streetviewfoto of foto van klanten waarvan het denkt deze het beste het bedrijf representeert. Natuurlijk wil je daar een foto delen, die je zelf hebt gemaakt en een goede indruk maakt.

Ga daarvoor als volgt te werk:

 1. Open de Google Mijn Bedrijf App op je telefoon;
 2. Klik op [Profiel]
 3. Bovenin zie de huidige omslagfoto;
 4. Klik op het pennetje en kies [Omslagfoto wijzigen].
Promoted Pins Google

5. Promoted Pins in Google Ads

Als mensen zoeken in Google Maps of de Google Maps App gebruiken op de telefoon, is het mogelijk te adverteren met zogenaamde promoted pins. Als mensen bijvoorbeeld zoeken op “restaurants” en jouw restaurant bevindt zich in de buurt, dan kan jouw lokale advertentie worden getoond. Promoted pins worden bovenin de zoekresultaten getoond en worden gemarkeerd met een andere kleur en [advertentie]. Je betaalt pas als men klikt op je telefoonnummer, routebeschrijving of locatiegegevens ophalen.

Aan de slag met Google Mijn Bedrijf

Deze en nog komende updates van Google Mijn Bedrijf, maken de noodzaak tot actief beheer van Google Mijn Bedrijf alleen maar nog duidelijker. Wacht dus niet te lang, claim vandaag nog je verkorte URL en ontdek en gebruik alle nieuwe mogelijkheden van Google Mijn Bedrijf. Zoek je begeleiding of wil je het beheer van Google Mijn Bedrijf uitbesteden? Neem contact op via onderstaande knop voor een vrijblijvend consult!

Vrijblijvend Consult Google Mijn Bedrijf

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van Google Mijn Bedrijfsprofiel? Of wil je jouw profiel door een online marketing expert laten optimaliseren? Vraag dan een vrijblijvend telefonische consult aan.

Ja, ik wil een gratis consult

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.