Domeinnaamfraude herkennen en voorkomen - Saleswizard
Beveiliging, Online Marketing

Pas op voor domeinnaamfraude

domeinnaamfraude-banner

Geschreven door
Niels Kruitbosch

Bijgewerkt op
6 februari, 2024

Ben je ongevraagd gebeld of gemaild door een onbekend ‘hostingbedrijf’ met de vraag of je snel een domeinnaam wilt registreren?
Let dan goed op dat je geen slachtoffer wordt van ‘domeinnaamfraude’.

Wanneer moet je oppassen voor domeinnaamfraude?

Stel: je hebt een domeinnaam geregistreerd voor je website genaamd www.jouwbedrijf.nl

De eerste tekenen van domeinnaamfraude zijn vaak snel te herkennen. Je wordt ongevraagd gebeld of gemaild door een ‘hostingbedrijf’ met de boodschap dat een andere partij een domeinnaam wil registreren die erg lijkt op jouw eigen .nl domein.

Denk bijvoorbeeld aan een domein met een andere extensie zoals www.jouwbedrijf.com, .eu of .info, maar ook aan domeinen met een koppelteken zoals www.jouw-bedrijf.nl.

Wie die ongenoemde partij is kunnen ze je niet vertellen omwille van privacyredenen. Wel kunnen ze je vertellen dat deze partij mogelijk actief is in dezelfde branche en wellicht zelfs een concurrent van jouw bedrijf is.

De beller of mailer geeft tevens aan dat ze ‘verplicht’ zijn om eerst contact op te nemen met de houder van het .nl domein om jou de kans te bieden om als eerste de nieuwe domeinnaam te registreren. In veel gevallen onderbouwen ze dit met het zogenaamde “eerste registratierecht” voor bestaande domeinnaamhouders. Mocht je niet meteen akkoord gaan met de registratie dan wordt de domeinnaam vrijgegeven voor alle partijen.

Hiermee probeert dit ‘hostingbedrijf’ je onder druk te zetten om akkoord te gaan met de registratie van een domeinnaam die je waarschijnlijk niet nodig hebt tegen torenhoge kosten. Soms wel 10-15 keer zo hoog als marktconforme tarieven en dan gelijk vastleggen voor meerdere jaren! Om deze reden spreken we van domeinnaamfraude.

Hoe herken je domeinnaamfraude?

 1. Er wordt ongevraagd contact met je opgenomen via telefoon, email (of post in zeldzame gevallen).
 2. De beller doet zich voor als een onafhankelijke toezichthouder of hostingpartij maar is niet geregistreerd bij het SIDN (Stichting Internet Domeinnaam Registratie).
 3. Er wordt verwezen naar het “eerste registratierecht” of dergelijke juridische termen. Dit recht bestaat niet!
 4. De beller zet je onder druk om meteen akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam vast te leggen.
 5. De kosten voor het vastleggen van het domein zijn meerdere malen zo hoog als marktconforme tarieven. De meeste .nl domeinnamen kun je vastleggen voor een bedrag van €3,95 tot €15,- per jaar!

Wat doe je als je vermoedt dat er sprake is van domeinnaamfraude?

Blijf altijd waakzaam bij ongevraagde bellers of mails, laat je niet onder druk zetten en ga nooit zomaar akkoord met een voorstel.

Als je vermoedt dat er sprake is van domeinnaamfraude aan de telefoon geef dan zo snel mogelijk aan dat je geen interesse hebt en kap het gesprek af. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je domeinnaam registrar of je hostingprovider. Ben je klant van Saleswizard? Neem dan gerust contact met ons op. Hiernaast kun je gebruik maken van sites als sidn.nl of mijndomein.nl om te controleren of een domeinnaam reeds is geregistreerd.

Wil je een steentje bijdragen aan het voorkomen van domeinnaamfraude? Meld dan deze poging bij de Fraude Helpdesk.

Zeker weten dat niemand gebruik maakt van jouw domeinnaam?

Voor de meeste Nederlandstalige websites of websites met een Nederlandstalige doelgroep is het voldoende om slechts 1 .nl domeinnaam te registreren. Wil je echter zeker weten dat niemand gebruik maakt van domeinnamen die sterk lijken op jouw website, ga dan niet in zee met domeinnaamfraudeurs. Je kan tegen veel lagere kosten deze domeinen vast laten leggen door Saleswizard of bij een andere hostingpartij.

Zoals eerder aangegeven bestaat er niet zoiets als “eerste registratierecht”. Het is dus toegestaan om een een .com domeinnaam te registreren zonder toestemming van de .nl domeinnaamhouder. Hiermee maak je wel mogelijk inbreuk om het merkrecht of het handelsnaamrecht van een partij mits je in dezelfde branche zit.

Voorbeeld: een voetbalclub mag geen aanspraak maken op de domeinnaam ajax.com, want voetbalclub Ajax is de eigenaar van www.ajax.nl. Schoonmaakmiddel Ajax is echter wel te vinden via www.ajax.com !

Heb je het merkrecht voor jouw bedrijfsnaam vastgelegd en ben je een domein tegengekomen dat hier mogelijk inbreuk op maakt? Dan kun je een verzoek indienen bij de domeinnaamhouder om de domeinnaam aan jou over te dragen. Gaan ze niet akkoord dan heb je vaak een sterke zaak bij de rechter.

domeinnaamfraude met diverse extensies

Wanneer wil je wél een extra domeinnaam registreren?

Domeinnaamfraude bestaat om een reden, er zijn namelijk wel degelijk redenen om meerdere domeinnamen veilig te stellen.

Ben je ooit nog eens van plan om zaken te gaan doen in het buitenland? Dan is het wellicht verstandig om alvast de .com (voor Engels) .de (Duits) .fr (Frans) .be (Belgisch) en dergelijke domeinen vast te leggen. Niet alleen omdat je je website wilt weergeven in een andere taal, maar ook omdat je hiermee een niet-Nederlandse doelgroep wilt aanspreken.

Ben je van plan een nieuw bedrijf te starten in een branche met veel concurrentie? Dan kun je tevens overwegen om een nieuwe domeinnaam te registreren met een zoekwoord verwerkt in de naam. Voorbeeld: bouwbedrijfjansen.nl , jansenwoningontruiming.nl of schilderjansen.nl.

Overweeg je een extra domein te registreren?

Let op bij mogelijke domeinnaamfraude. Neem contact op met Saleswizard. Wij kunnen je helpen de beste keus te maken voor een nieuwe domeinnaam en bij het bouwen en vindbaar maken van een nieuwe website.

Help mij een domein kiezen

Gerelateerde artikelen

 • De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
  webdesign
  De 17 belangrijkste webdesign trends van 2024
 • De beste ai tools
  Content Marketing, Online Marketing
  De 10 beste AI tools voor marketing [2024]
 • 7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
  Content Marketing, Conversie Optimalisatie, webdesign
  7 eenvoudige stappen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren
 • einde van persoonlijke advertenties op Facebook & Instagram
  Facebook
  Is dit het einde van gepersonaliseerde advertenties op Facebook & Instagram?