Wist je dat Google van dansen houdt?

Wanneer je een nieuwe blog of webpagina online zet, wil je natuurlijk dat deze door zo veel mogelijk mensen gelezen wordt. Door relevante content te plaatsen en aandacht te hebben voor SEO zorg je dat je rankt op de eerste pagina van de Google zoekresultaten. Maar wist je al dat Google van dansen houdt? Google pakt je blogpost bij de hand en zwiert hem heen en weer. Zo stuitert je website van de eerste pagina van de zoekresultaten naar de twaalfde pagina of nog verder en weer terug. Hoe werkt dit? En waarom doet Google dit? Ik vertel je alles wat je moet weten over deze Google Dance aan de hand van 7 feiten.

1. Dit is de betekenis van de Google Dance

Wat is de Google Dance? Dit is het op en neer stuiteren in de ranking van Google. Vooral nieuwe webpagina’s worden door Google uitgekozen als danspartners. Google experimenteert met de posities van de websites om zo de beste volgorde van de zoekresultaten te bepalen. Net als bij een stoelendans is het niet te voorspellen op welke plek je eindigt. Je komt iedere ronde weer op een compleet andere plaats terecht. Zo kan het dat je de ene week op de eerste pagina van de zoekresultaten staat en de volgende week op de zevende pagina.

2. Google Dance dankzij nieuwe update in 2002

In 2002 werd er een nieuw Google algoritme ingevoerd. Dit was de eerste keer dat de Google Dance begon. In deze tijd paste Google elke maand de ranking aan. Je website kwam steeds op een andere positie terecht en leek te dansen door de zoekresultaten. In 2003 verdween de Google Dance. Maar inmiddels is hij weer terug. Google danst nu wel minder wild dan in 2002. Dit komt door de wekelijkse Google updates van tegenwoordig. Deze bevatten kleine algoritme – en indexaanpassingen.

3. Beweging in Google is normaal

Het kan verwarrend zijn wanneer je nieuwe pagina opeens wegzakt in de ranking. Maar geen paniek! Dit betekent niet direct dat je website niet past bij de nieuwste SEO trends. Wissel je in korte tijd veel van positie? Dan is google met je website aan het dansen. Pas dus niet bij elke verandering je hele website aan, maar wacht even tot de dans is afgelopen. Op en neer stuiteren in de ranking is normaal en betekent niet direct dat er iets mis is met de website.

4. Google Dance is een random ranking factor

De positie van een website in de zoekresultaten hangt af van verschillende factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je website aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Soms wisselt de positie van je pagina willekeurig. Dit komt dan door de Google Dance. Dit heeft niets te maken met de inhoud van de pagina of met het aantal clicks. De Google Dance is dus een compleet willekeurige ranking factor.

De uiteindelijke ranking wordt bepaald aan de hand van andere factoren, zoals de CTR (Clickthrough Rate). Dit is het aantal clicks in verhouding tot het aantal vertoningen. De bovenste website in de zoekresultaten moet bijvoorbeeld een CTR hebben van 33% om zijn positie te behouden. Dit betekent dat minstens 1 op de 3 mensen op de link moet klikken. Sta je door de Google Dance laag in de zoekresultaten? Dan krijgt je pagina weinig vertoningen. Lukt het dan toch om relatief veel clicks te krijgen? Dan kom je gegarandeerd hoger in de ranking. Hoe beter je pagina aansluit op de zoekintentie, hoe meer clicks je krijgt.

5. De lengte van de Google Dance verschilt

Hoe lang de Google Dance duurt, is niet te voorspellen. Dit verschilt namelijk per pagina. Wel geldt: hoe hoger de concurrentie, hoe langer de danswedstrijd. Kijk maar naar deze voorbeelden:

Google Dance - veel concurrentie

De zoekopdracht “Iphone kopen” zal vaak worden ingetypt in Google. Door een landingspagina te maken die aansluit op deze zoekintentie kun je dus veel mensen bereiken. Helaas is de concurrentie op deze markt groot. De woorden “Iphone kopen” leveren 16,4 miljoen hits op Google op. Google heeft hierdoor relatief veel tijd nodig om de optimale ranking voor deze pagina’s te bepalen.

Google Dance voorbeeld - weinig concurrentie

Vergelijk dit met de zoekopdracht “naaigaren kopen”. Hierbij krijg je nog maar 86.000 resultaten. Op deze markt is veel minder concurrentie. Dit komt onder andere doordat er minder vraag is naar naaigaren in vergelijking met Iphones.

Google Dance voorbeeld - heel weinig concurrentie

Typ je in “fuchsia naaigaren kopen”, dan krijg je 12.100 hits. Deze zoekopdracht is een stuk specifieker. Hierdoor zijn er minder pagina’s die hierop gericht zijn.

Lokale zoekintentie

Maak je deze zoekopdracht nog specifieker door een plaatsnaam toe te voegen, zoals Oosterwolde, dan krijg je nog maar 507 resultaten op Google.

Heb je een naaiatelier in Oosterwolde en plaats je een blog over fuchsia naaigaren? Dan zal Google waarschijnlijk niet zo veel tijd nodig hebben om het blog te ranken. Een nieuwe pagina kan altijd wat heen en weer stuiteren, maar in dit geval zal de ranking vrij snel stabiliseren. Plaats je een blog of pagina over Iphones of over een onderwerp met meer concurrentie, dan zal de Google Dance een stuk langer doorgaan.

6. De Google ranking zal stabiliseren

Bij de Google Dance heb je een beetje geduld nodig. Het kan per webpagina verschillen hoe lang Google met je website aan het dansen is. Maar als je niets meer met de pagina doet, zal deze uiteindelijk stabiliseren. Zo kwam het blog op deze website  “Van Magento 1 naar 2” binnen in Google op positie 37, danste vervolgens enige tijd op en neer tussen positie 10 en 3 en lijkt zich nu op plekje 3 te stabiliseren.

Grafiek met voorbeeld Google Dance

Sta je aan het eind van het liedje niet op de plek die je wilt? Dan is het slim om nog wat veranderingen door te voeren. Werk bijvoorbeeld aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Of besteed meer aandacht aan zoekmachine optimalisatie. Er zijn heel veel manieren om te zorgen voor meer bezoekers op jouw pagina. Door de veranderingen zal Google nog een dansje met je wagen. Zo kun je blijven spelen met je website tot je uiteindelijk stabiliseert op de eerste pagina in de zoekresultaten.

Er komen natuurlijk continu nieuwe websites en blogs bij. Dus vergeet niet om ook je oude pagina’s in de gaten te houden. Een stabiele website die veel bezoekers krijgt, zal niet heel snel worden meegenomen in de Google Dance. Maar je moet in je website blijven investeren om bovenaan te blijven staan.

7. Goede SEO wint de danswedstrijd

Het is dus normaal dat een nieuwe pagina heen en weer geslingerd wordt in de zoekresultaten. En door de Google Dance wordt je website compleet willekeurig gerankt. Maar hoe zorg je dan dat je website uiteindelijk hoog in de zoekresultaten komt? Dat kan door slim gebruik te maken van SEO. Hiermee speel je in op de andere ranking factoren van Google. En je zorgt dat jouw website aansluit op de zoekintentie van de gebruiker. Zo zul je zien dat jouw website uiteindelijk op de eerste pagina van Google eindigt.

Google ranking verbeteren

Blijft je website of pagina dansen in Google? Grote kans dat Google nog niet weet of je content wel voldoende aansluit bij de zoekintentie. Laat ons je helpen en vind de weg omhoog in Google!

ik heb interesse

Over de auteur

Janneke is SEO tekstschrijver bij Saleswizard. Ze schrijft met veel plezier blogs over de meest uiteenlopende thema's. Het maakt niet uit hoe ingewikkeld een onderwerp is, zij maakt overal een begrijpelijke tekst van.