End-of-life Magento 1 per 30 juni 2020

In 2015 werd het aangekondigd maar nu is het eindelijk zover: vanaf 30 juni 2020 wordt Magento 1 niet langer voorzien van (beveiligings-) updates en is daarmee officieel end-of-life. Op de officiële website Magento.com is deze end-of-life verklaring in zijn geheel te lezen. Het is duidelijk. Draait jouw webshop nog op Magento 1.x? Dan is het nu echt tijd om over te stappen van Magento 1.x naar 2. Lees verder in dit blog waarom je nu moet overstappen, en hoe je dat in 9 stappen voor elkaar krijgt.

Ruim 14 duizend Magento webshops in Nederland

Magento is net als Woocommerce een open source platform waarmee webshops gebouwd kunnen worden. In vergelijking met Woocommerce kan Magento meer producten, complexe functies en externe koppelingen aan, en is het om die reden zeer populair. In Nederland zijn 140.914 webshops online, waarvan 10% Magento gebruikt (Bron:  https://trends.builtwith.com/shop/country/Netherlands).

Aandeel Magento webshop

4.227 Magento webshops nog onveilig

In Nederland alleen al draaien er dus 14.091 webshops op Magento. Ongeveer 30% daarvan is nog niet overgestapt van magento 1 naar 2. Omdat er geen security updates meer worden uitgebracht, zijn er naar schatting minimaal 4.227 webshops onveilig. Zwakheden in de beveiliging worden niet meer gesignaleerd en patches worden niet meer uitgebracht.

Waarom je nu echt moet overstappen van Magento 1 naar 2

Ben je nog niet overgestapt van Magento 1 naar 2, dan is het nu echt de hoogste tijd om dat te doen. Hierna geef ik je 4 redenen om nú over te stappen:

1. Je webshop wordt steeds gevoeliger voor hacks
Hackers kunnen dan bij privacygevoelige persoonsgegevens, malware verspreiden en direct of indirect schade aan je bedrijf berokkenen. Indirect overtreed je ook de AVG wet omdat je onvoldoende maatregelen hebt genomen persoonsgegevens te beschermen. Dat kan je een boete van maximaal 10% van je jaaromzet leveren.

2. De webshop daalt in Google
Omdat techniek een belangrijke ranking factor is in Google, zal je website ongetwijfeld gaan dalen in de zoekresultaten. Dat betekent minder bezoekers op je website en dus minder omzet. Je webshop sterft daarmee een stille dood.

3. Elke investering in Magento 1 is weggegooid geld
Elke investering die je nu nog doet in je Magento webshop is feitelijk weggegooid geld. Binnen afzienbare tijd zul je echt moeten overstappen van Magento 1 naar 2.

4. Magento 2 is beter, veiliger en sneller
Magento 2 is ook gewoon beter, uitgebreider en sneller. Je winkelwagen- en check out-pagina’s laden sneller, je kan meer orders verwerken op dezelfde server, de beveiliging is beter en de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd. Stap je dus niet over naar Magento 2, dan mis je gewoon veel voordelen die dit platform je biedt en nog gaat bieden. Want de ontwikkeling in Magento 1.x staat stil, maar die van Magento 2.x zeker niet.

In 9 stappen migreren van Magento 1 naar 2

Magento wordt vooral door de grotere webshops toegepast met een omzet van meer dan een miljoen euro. Meestal bestaan de webshops al langere tijd (maximaal 12 jaar!) en grote kans dat de webshop in die tijd is voorzien van het nodige maatwerk en functies. Elke Magento migratie is daarom uniek en per klant anders. De migratie van Magento 1 naar Magento 2 is op te delen in negen stappen.

Migratiestappen naar Magento 2

1. Is Magento nog wel het juiste platform voor jouw webshop?

Magento is zonder twijfel het beste open source systeem voor de ambitieuze online retailer. Voor webshops met een omzet van meer dan een miljoen euro op jaarbasis is de keuze snel gemaakt. Voor kleinere professionele webshops is Woocommerce echter een goedkoper en eenvoudiger alternatief. Wil je helemaal geen omkijken hebben naar het bouwen van een webshop, dan ben je wellicht zelfs beter af met een shopping platform als Shopify.

Migratie van 1 naar 2 is niet zomaar gepiept. Stel daarom de vraag of Magento überhaupt wel de beste oplossing voor je is. Kies je voor Magento 2.0? Begin dan altijd met een goede inventarisatie.

2. Magento 1.x Inventarisatie

Voordat je overstapt van Magento 1 naar 2, zul je de volgende zaken van je huidige Magento 1.x webshop moeten inventariseren:

  • Functionaliteiten
  • Maatwerk
  • Extensies
  • Koppelingen
  • Datamigratie
  • Storeviews
  • UX design en templates
  • SEO en content structuur

Mogelijk zijn je eisen en wensen in de afgelopen jaren veranderd. Nu is het juiste moment om deze opnieuw tegen het licht te houden. Stel daarom per onderdeel vast of het een noodzaak of wens is.

Aan de andere kant heb jij je misschien in het design en UX laten beperken door de mogelijkheden van Magento 1.x. Magento 2 is echter geen upgrade maar een geheel nieuw platform. Kortom, er is veel meer mogelijk.

Laat je in je wensen dus niet alleen leiden door wat je nu al hebt, maar vooral ook door wat je zou willen. Wat de conversie zou kunnen verhogen, of de omzet per bestelling.

3. Custom design of template

Bij de ontwikkeling van een Magento webshop kun je een bestaand template gebruiken of een custom Magento webshop laten bouwen. Op websites als Themeforest, of de Magento Marketplace zijn honderden verschillende Magento thema’s te verkrijgen. De prijzen variëren daarbij van enkele tientjes tot duizenden euro’s. Let op: vaak zijn de functionaliteiten van de goedkopere thema’s flink beperkt en moet je alsnog verschillende extensies bijkopen of een magento ontwikkelaar aan het werk zetten om het thema werkend te krijgen.

Zijn jouw (functionele) wensen en eisen niet zo bijzonder? Dan kun je beter kiezen voor een standaard template en dat laten aanpassen. Dat scheelt je niet alleen veel kosten, maar ook veel tijd. Het template hoeft immers alleen maar aan jouw huisstijl te worden aangepast.

Heeft je webshop allerhande specifieke bewerkingen, berekeningen, koppelingen of functies? Dan kan de keuze voor een custom Magento template handiger zijn. Laat je daarbij goed adviseren door een gespecialiseerde Magento ontwikkelaar.

4. Extensies

Magento extensies zijn extra modules of software die je kunt installeren in je webshop. Dat zijn bijvoorbeeld extensies voor voorraadbeheer, kassasystemen of SEO. Op dit moment zijn er 3.286 verschillende modules te verkrijgen via de Magento Marketplace.

Log in op het Admin Panel van je webshop om te zien welke extensies je gebruikt. De meeste extensies van Magento 1 zijn inmiddels ook voor Magento 2 beschikbaar. Je zult deze wel opnieuw moeten aanschaffen. Meestal is de aanschaf van een extensie goedkoper dan de eigen ontwikkeling daarvan.

magento marketplace

5. Magento ontwikkelomgeving

Nadat het Magento template en de extensies zijn aangeschaft, kan je shop geïnstalleerd en geconfigureerd worden. Afhankelijk van de complexiteit, is het daarbij verstandig goed versiebeheer in te richten. Zo is Github prima te gebruiken om de versies van je webshop bij te houden. Zeker als je met meerdere ontwikkelaars aan hetzelfde project werkt, is dat aan te raden.

6. Datamigratie

Zodra je Magento 2 omgeving is ingericht, kun je aan de volgende stap beginnen: datamigratie. Het is natuurlijk geen doen om producten, voorraden, accounts en orders met hand over te zetten, maar gelukkig zijn daar prima migratie tools voor beschikbaar.

Met enige ervaring kun je de datamigratie tool gebruiken van de Magento Community die op Github te downloaden is. Zelf hebben we bijvoorbeeld goede ervaringen met de Magento Import Extensie van Firebase. Welke methode je ook gebruikt, zorg voor een echte Magento specialist om te voorkomen dat je geen belangrijke data mist.

7. Testen, Testen, Testen

Ga niet over één nacht ijs en test je migratie van Magento 1 naar 2 grondig. Controleer je data en vergelijk met de productieomgeving. Controleer of je URL-rewrites kloppen en of alle mediabestanden zijn geïmporteerd. Log als klant in, plaats bestellingen, maak facturen, creditfacturen en controleer elke stap zorgvuldig.

8. Is je hostingpakket voor Magento 1.9 wel geschikt voor 2.4?

Het is niet zo dat elk hostingpakket dat Magento 1.9 ondersteunt, ook automatisch geschikt is voor 2.x en toekomstige versies. Voordat je de webshop online zet, doe je er goed aan om te checken of de huidige hosting goed genoeg is. De snelheid en capaciteit van de gebruikte server is namelijk van cruciaal belang voor een optimale werking. Vanaf Magento 2.4 is ElasticSearch de standaard ‘zoekmachine’ van Magento. Zonder ElasticSearch op je server of hostingpakket is het zeer lastig om Magento 2.4 werkend te krijgen.

9. Je Magento 2 webshop online

Voor elke webshopeigenaar blijft het een spannend moment: de webshop online plaatsen. Hoe goed je ook test, je ontkomt haast niet aan bugs. Houd daarom rekening met nazorg en zet je nieuwe webshop op een rustige tijd online. Als alles technisch en functioneel goed werkt, is het verstandig om de webshop na te lopen op SEO, marketing, analytics en natuurlijk je shopping campagnes via Google, Bing of marketplaces als Bol.com of Amazon.

Wat zijn de kosten van migratie naar Magento 2.0?

De kosten van de overstap naar magento 2.0 variëren van € 1.250,- tot € 14.950,-, maar kunnen met geavanceerde koppelingen zelfs hoger uitvallen. Je investeert dan wel in een open source systeem dat zomaar 10-15 jaar meekan en tot de top behoort van de professionele e-commerce platforms. Je bent developer- en platformonafhankelijk en helemaal vrij in je keuzes. Het kost wat, maar dan heb je dus ook wat. Wil jij een Magento 2 webshop laten bouwen, lees dan meer op de pagina “Magento Webshop laten maken

Overstappen naar Magento 2?

Maak je nu nog gebruik van Magento 1.x en wil je overstappen naar Magento 2? Wacht dan niet te lang. Hackers rammelen aan de poorten en je webshop wordt elke maand onveiliger. Maar dat niet alleen. Magento is ook sneller, gebruiksvriendelijker, beter voor SEO en mobiel vriendelijker. Door nu niet alsnog over te stappen, laat je veel kansen liggen.

Stap daarom snel over van Magento 1 naar Magento 2. Weet je niet hoe, of zie je op tegen mogelijke problemen? Laat je vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden en neem contact op via sales@saleswizard.nl.

Vrijblijvend migratieadvies

Draait jouw webshop nog op Magento 1.x? Twijfel je nog over een Magento migratie of overstap naar een ander platform? Laat het ons weten en wij nemen vrijblijvend contact met je op.

ik wil advies

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.