Test je teksten volgens de Flesch Reading Ease

Als je een WordPress website hebt en je gebruikt de Yoast WordPress SEO Plugin, dan worden je webteksten gecontroleerd volgens de Flesch Reading Ease test. Deze leesbaarheidstest vormt daarmee een onderdeel van de pagina optimalisatie. Maar wat is de Flesch Reading Ease nou precies? En wat hebben we eraan? Als we een rondgang door het internet maken, komen we verschillende voor- en tegenstanders tegen. In dit blog leggen we je meer uit over deze test in leesbaarheid. Bepaal achteraf zelf: ben jij een voor- of tegenstander van de Flesch Reading Ease?

Wat is de Flesch Reading Ease precies?

In 1949 presenteerde de Amerikaanse schrijfadviseur Rudolf Flesch een leesbaarheidsformule. Deze formule gebruikt de zinslengte (het aantal woorden per zin) en het aantal lettergrepen per woord om het leesgemak te berekenen. De formule luidt als volgt:

206,835 – 1.015 x (aantal woorden / aantal zinnen) – 84.6 x (aantal lettergrepen / aantal woorden)

Hoe lager de score op deze test, hoe moeilijker de tekst zou zijn. De Flesch Reading Ease test gaat er dus vanuit dat teksten met kortere zinnen en kortere woorden beter leesbaar zouden moeten zijn, dan teksten met lange zinnen en lange woorden. Maar is dat wel zo?

Hoe kun je nagaan wat jouw Flesch Reading Ease score is?

Heb je de Yoast WordPress SEO Plugin geïnstalleerd? Dan vind je onderaan de pagina ‘Pagina bewerken’ de scores van de Flesch Reading Ease. Onder tabblad Leesbaarheid staat weergegeven hoe hoog jouw tekst scoort op de test van Flesch.

Flesch Reading Ease Score test

Onderstaande tabel geeft aan wat deze score betekent:

  • 0-30: academici
  • 30-50: studenten
  • 50-60: hoger middelbaar onderwijs
  • 60-70: lager middelbaar onderwijs
  • 70-80: groep 8 basisonderwijs
  • 80-90: groep 7 basisonderwijs
  • 90-100: groep 6 basisonderwijs

Voor standaard webteksten zou een score tussen de 60 en 70 acceptabel zijn. Is jouw score lager dan dat? Dan zou je je zinnen wat korter moeten maken en minder lange woorden moeten gebruiken. En daar wrikt het voor velen. Want is de leesbaarheid van een tekst daadwerkelijk zo kinderlijk eenvoudig te meten en bij te stellen?

Wat een tekst zoal leesbaar maakt

Tegenstanders van de formule stellen dat het onmogelijk is de leesbaarheid van een tekst enkel te meten met een formule. Taal is immers geen wiskunde. De leesbaarheid van een tekst is namelijk niet puur afhankelijk van de woorden zelf. Zo heeft ook de stijl van de tekst een zeer grote invloed. Hierbij een voorbeeld van verschil in stijl:

“Paula gaat uit eten. Ze bestelt vis. Ze drinkt een glas wijn. Het was lekker.”
“Paula is dol op uit eten. Vorig week nog bestelde ze in een gezellig restaurant een rijkelijk gegratineerde kabeljauwfilet. Ze vroeg de sommelier om een wijnarrangement. Haar werd vervolgens een lekkere, licht houtgerijpte Chardonnay voorgezet. Ze genoot volop van het voortreffelijke diner.”

De eerste tekst bevat korte zinnen en korte woorden. De tweede tekst bevat langere zinnen en lange woorden. Volgens de Flesch Reading Ease zou de eerste tekst dus leesbaarder moeten zijn. Maar toch leest de tweede tekst stukken prettiger en soepeler. Daarnaast jaagt een té simpele ‘Jip en Janneke’ tekst sommige websitebezoekers juist weg. Zij voelen zich niet serieus genomen of hebben het idee dat de webtekst vluchtig, onprofessioneel en zonder passie gemaakt is.

Is de Flesch Reading Ease score belangrijk voor mijn ranking in Google?

Het blijkt dus wel dat er bij het meten van leesbaarheid toch wat meer komt kijken dan het berekenen van de lengte van de woorden en de zinnen. Maar waarom heeft Yoast dan die Flesch Ease Reading test in zijn programma opgenomen? Zorgt een lage Flesch Reading Ease score ervoor dat je beter gevonden wordt in Google? Nee. De Flesch-index is officieel nog niet bevestigd als een rankingfactor van Google.

Desalniettemin blijkt, uit eigen onderzoek (zie bijlage), dat de meeste hooggeplaatste webpagina’s met teksten in Google een Flesch-score tussen de 20 en 70 hebben. Heel vreemd is dat niet. De teksten met een heel erg lage en erg hoge scores zijn volgens de Flesch Reading Ease respectievelijk geschikt voor academici en voor kinderen op het basisonderwijs. Laat je echter niet te erg beïnvloeden door deze scores. Er staan namelijk ook zeer hooggeplaatste pagina’s op Google die geen blokken tekst bevatten of juist een Flesch Reading Ease score in de min hebben!

Moet je de Flesch Reading Ease test blind volgen?

Kortom, blijf gewoon je gezonde verstand gebruiken als je SEO-teksten schrijft. Probeer je teksten echter niet te moeilijk én niet te makkelijk te maken. Wil je meer zekerheid dat jouw teksten binnen het normale niveau van leesbaarheid vallen? Dan kan de Flesch Reading Ease test uitkomst bieden. Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten! Neem contact met ons op als je meer informatie wenst op het gebied van de Flesch Reading Ease test of SEO in het algemeen!

Over de auteur

Paula is SEO tekstschrijver bij SalesWizard. Haar uitgangspunt: een perfecte balans creëren tussen vindbaarheid en leesbaarheid. Een goede tekst lees je volgens haar niet alleen, die beleef je.