Het effect van linkbuilding

Linkbuilding, alhoewel ‘verboden’ door Google, is nog steeds een veel toegepaste strategie om beter posities in Google te bereiken. Maar hoe lang duurt het voordat je vooruitgang boekt met linkbuilding? Op het Moz Blog staat een goed artikel van Kristina Kledzik waarin deze vraag wordt beantwoord: het duurt ongeveer 10 weken voordat je website hoger komt in Google!

linkbuilding resultaat

Posities beginnen te stijgen na 10 weken

Onderzocht zijn webpagina’s met een positie in de top 10 van Google. De grafiek maakt duidelijk dat de eerste sprong in posities wordt gemaakt na 10 weken. Daarna neemt het positieve effect nog verder toe. Pas na 22 weken, dus 4-6 maanden, wordt het eindresultaat behaald. Een stijging van 4 posties in Google is met linkbuilding mogelijk. Een pagina kan met linkbuilding dus zomaar stijgen van positie 9 naar 5. En dat maakt een enorm verschil in clicks en bezoekers.

Hoe lager de positie in Google, hoe meer effect linkbuilding heeft

Pagina’s met een lagere positie in Google profiteren kennelijk meer van linkbuilding. Waar pagina’s met een top 10 positie pas na 22 weken enkele posities klimmen, stijgen pagina’s met een lagere positie al binnen 10 weken. En bovendien is de stijging groter.

Eerst een stap achteruit om twee stappen vooruit te komen

Ook wordt weer duidelijk dat het eerste effect van linkbuilding negatief is. Nadat er met linkbuilding wordt begonnen daalt je website! Zeker wanneer je website beschikt over een lage Domain Authority. In september 2012 schreven we al eens over deze valkuil van Google. Het betreft namelijk een slimme tactiek van Google om linkbuilders te ontmoedigen. Door de daling hoopt Google dat de links weer worden verwijderd. Maar wacht gewoon 2-3 weken en je zult zien dat de website weer begint te stijgen.

Linkbuilding Resultaat?

Ben je benieuwd welk resultaat jij met linkbuilding kan boeken? Vraag ons dan vrijblijvend om advies. Binnen enkele weken is het resultaat al te merken. En het positieve effect neemt alleen maar toe. Wij adviseren je graag over de juiste linkbuilding strategie, over het uitbesteden van linkbuilding en bieden je aantrekkelijke linkbuilding pakketten.

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.