Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de gegevensuitwisseling tussen de bezoeker en je website via een versleutelde verbinding verloopt. Normaal gesproken is een verbinding niet beveiligd en kan informatie onderschept worden. Met een SSL-certificaat laat je zien dat de website betrouwbaar is. Voor de bezoeker is een SSL certificaat te herkennen aan het groene slotje voor je domein in de adresbalk van je browser.

Beter vindbaar in Google door SSL certificaat

Op dit moment draagt een SSL certificaat voor ongeveer 1% bij aan betere zoekresultaten. Dat is niet veel maar alle kleine beetjes helpen. Google heeft wel aangegeven dat het wel of niet hebben van een SSL certificaat in de toekomst belangrijker wordt. Zoals bijna altijd geeft Google je daarmee enige tijd de gelegenheid om aan de nieuwe standaard te voldoen. Wil je in de toekomst vindbaar blijven met je website, dan is het dus verstandig om nu alvast over te stappen.

Nieuwe wet op datalekken sinds 1 januari

Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe wet op datalekken van kracht. Als jij je website niet goed beveiligd dan loop je nu een kans op een fikse boete als er een datalek optreedt. Het CBP kan je namelijk een boete opleggen van 10% van je omzet en maximum van € 820.000 als er “sprake is van ernstig verwijtbare nalatigheid”. Alhoewel het hebben van een SSL certificaat slechts 1 van de maatregelen is, raden wij je ook uit oogpunt van deze nieuwe wet, de installatie van een SSL certificaat aan.

Betere beveiliging van je website

Een SSL certificaat versleutelt de gegevensoverdracht tussen je websites en je bezoekers. Privacy gevoelige gegevens van bezoekers kunnen zo niet onderschept worden. Ook is het voor hackers minder gemakkelijk code via je de browserbalk, iframes of formulier te injecteren. Na zo’n code injectie liggen al jouw websitegegevens letterlijk op straat. SSL oftewel Secure Sockets Layer beveiligt de datastroom tussen de website en de bezoeker niet leesbaar is voor anderen. Hackers worden steeds slimmer en met een SSL certificaat maak jij het ze weer een stapje moeilijker.

Voordelen van een SSL certificaat

 • Beveiligd data verkeer van en naar je website
 • Je website is beter beveiligd tegen Hackers
 • De positie van je website in Google verbeterd
 • Betrouwbare uitstraling van je website
 • Je voldoet aan de nieuwe wet op datalekken

Wat zijn de nadelen van SSL?

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan de installatie van een SSL certificaat. De nadelen van SSL zijn:

 • een SSL certificaat kost geld
 • het overzetten van je website naar SSL moet zorgvuldig gebeuren
 • je kan fouten maken tijdens het overzetten en daardoor rankings verliezen
 • sommige plugins van je website werken niet op https
 • het kan je website iets trager maken

SSL Certificaat installeren op je website

Om een SSL certificaat te installeren moet je een aantal stappen doorlopen. Op de eerste plaats moet bepalen wel certificaat je nodig hebt en dit certificaat aanschaffen.  Vervolgens zul het certificaat moeten activeren en valideren. Zodra je dit proces hebt doorlopen, kan je het certificaat via het control panel van je server installeren. Als je dit hebt gedaan kan je je website veranderen van HTTP naar HTTPS. Alle links in je website zoals afbeeldingen, CSS en javascript bestanden moeten worden overgezet en nagelopen. Zodra je dit hebt gedaan moet je niet vergeten alle oude URL’s met een 301 permanent redirect naar de nieuwe https over te zetten. Met het instellen van HTTP Strict Transport Security (HSTS) onthoudt de browser van een bezoeker op je website dat het automatisch HTTPS moet gebruiken voor jouw website. Als laatste stap is het verstandig om ook de HTTPS versie van je website aan te melden in de Google Webmasterhulpprogramma’s.

Soorten SSL certificaten

Er zijn verschillende soorten SSL certificaten:

 • Domein: In het certificaat worden gegevens van de domeinnaamhouder opgenomen.
 • Organisatie: In het certificaat worden alle bedrijfsgegevens van de eigenaar van het certificaat opgenomen en gecontroleerd
 • Extended validation (EV): In het certificaat worden alle bedrijfsgegevens van de eigenaar van het certificaat opgenomen en grondig gecontroleerd.

Voor de meeste website eigenaren volstaat het SSL certificaat voor domeinvalidatie.

Kosten van een SSL Certificaat

SSL certificaten zijn er in verschillende soorten en maten. Maar het meest eenvoudige certificaat is verkrijgbaar vanaf enkele euro’s per jaar extra. Met het nodige doe-het-zelf werk is je website dus voor enkele euro’s per jaar goed beveiligd. Wij nemen je echter graag deze stappen uit handen en kopen, installeren, beheren en migreren je website voor domeinvalidatie van http naar https voor:

 • € 125 eenmalig
 • € 25 per jaar (met een minimum van 3 jaar)

Voor de kosten hoef je het dus niet te laten. Zeker als je nagaat dat je een risico loopt van 10% boete op je omzet, als je jouw website niet beveiligt.

SSL Certificaat? Zeker doen dus!

Het antwoord op de vraag wel of niet doen luidt wat ons betreft dus voor 100%: Zeker doen. Installatie van een SSL certificaat heeft slechts geringe nadelen en kosten, terwijl de voordelen legio zijn. Wil jij meer informatie, reageer dan via het formulier. Wij helpen je graag met een betere beveiliging en betrouwbaarheid van je website!

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.