Binnenkort lanceert Google de langverwachte update Penguin 4.0. De verwachte uitroldatum is eind februari/begin maart 2016. Penguin werd op 25 april 2012 geïntroduceerd en is sindsdien regelmatig vernieuwd. Eerdere Penguin updates hebben soms desastreuze gevolgen gehad voor websites. Penguin is al sinds eind 2014 niet meer geüpdatet, dus er werd al reikhalzend naar uitgekeken. Maar Penguin 4.0 update belooft echt wat nieuws: real time updates!

Waarvoor is Penguin bedoeld?

Penguin heeft als doel het effect van linkbuilding en webspam tegen te gaan. Linkbuilding was voor de introductie van Penguin een zeer effectieve strategie om de positie van websites te verbeteren. De verschillende Penguin updates zijn er echter steeds beter in geslaagd deze strategie uit te bannen. Penguin 4.0 is niet alleen een verbeterde versie, echt nieuw is de real time verwerking van links. Je kan daardoor vrijwel direct het effect zien van nieuwe links op de posities van je website. Zowel positief als negatief.

Wat is onnatuurlijke linkbuilding?

In de breedste zin van het woord beschouwt Google alle activiteiten, die erop zijn gericht de positie van je website te manipuleren of te verbeteren, als onnatuurlijk en als webspam.  In de kwaliteitsrichtlijnen noemt Google als voorbeelden van onnatuurlijke linkbuilding het:

 • ruilen van links met andere website eigenaren
 • kopen van links in linkdirectories en startpagina’s
 • schrijven van artikelen met links naar jouw website
 • plaatsen van advertorials met links naar je site
 • reageren in forums met behulp van een handtekening waarin links zijn verwerkt
 • plaatsen van links in de footer, blogrol of sponsorlinks op websites van derden
 • overmatig reageren op blogs van derden oftewel reactiespam
 • plaatsen van advertenties met dofollow links

Wat zijn de consequenties van Penguin 4.0?

Schending van 1 of meerdere kwaliteitsrichtlijnen kan leiden door een automatische of handmatige negatieve correctie van de positie van je website in Google. Bij een handmatige correctie is er sprake van een penalty en tref je een mededeling aan in Google webmastertools. Er kan ook sprake zijn van een algoritme correctie waarbij er een filter wordt toegepast. Bijvoorbeeld van -20,-50 of zelfs wel min 200 posities in Google. Het is lastig om de effecten van Penguin op je website op te heffen. Dat kan maanden zo niet jaren duren en soms is het zelfs verstandiger om maar met een nieuw domein opnieuw te beginnen.

Ben jij voorbereid op Penguin 4.0?

Omdat het meer dan een jaar geleden is sinds de laatste update, is dit de kans om je website en posities te herstellen. Of als je twijfelt aan de natuurlijkheid van je links, dan is dit misschien een goed moment om je linkprofiel op te schonen. Waar moet je dan op letten? Of hoe herkent Google onnatuurlijke linkbuilding?

Dit zijn enkele signalen voor Google:

 • zijn er pieken van extra links naar je website;?
 • bevatten jouw links woorden waarop je graag wilt ranken?
 • staan je links op pagina’s met veel uitgaande links (+50)?
 • heb je een partnerlink pagina en staan daar overmatig veel partnerlinks op?
 • heb je links uitgeruild met pagina’s die echt helemaal niet relevant zijn of als zelfs spammy zijn?
 • heb je verhoudingsgewijs veel of juist weinig links met een hoge domain authority (DA) of pagerank (PR)?
 • is je interne linkprofiel op je eigen website wel gevarieerd genoeg?

Hoe kan jij je voorbereiden?

Allereerst is het verstandig om een goede backlink analyse te maken. Er zijn veel linkbuilding tools die je daarbij kunnen ondersteunen. Vaak bieden zij een gratis periode aan zoals Majestic Seo, Cognitive Seo of Moz. Cognitive Seo bijvoorbeeld claimt dezelfde signalen als Google te gebruiken en geeft je duidelijk en overzichtelijk aan welke links onnatuurlijk zijn. En welke links je dus beter kan verwijderen.

Het verwijderen blijkt overigens nog een flink klus. Veel websites en startpagina’s reageren niet of nauwelijks op verzoeken tot verwijdering. En soms moet er flink gespit worden om de uiteindelijke beheerder te traceren. Ruim hier dus zeker de nodige tijd voor in.

Het is ook mogelijk links naar je website af te keuren in Google webmasters via de Disavow Tool.  Doe dat echter nooit op grote schaal en zonder dat je zelf hebt geprobeerd onnatuurlijke links te verwijderen. Grote kans dat je Google alleen maar ‘slimmer’ maakt zonder dat het jou direct helpt.

Hulp of advies nodig?

Als jij je aan de richtlijnen hebt gehouden, dan is deze update absoluut positief nieuws. Misschien valt jouw concurrent die zich op grote schaal heeft beziggehouden met spammy linkbuilding nu eindelijk uit de top en klimt jouw website hoger en hoger.

Maar heb je twijfels over je linkprofiel of over de praktijken van je eerdere SEO partners, vraag ons dan om een gratis backlink analyse. Wij helpen je graag.

Is linkbuilding dan echt helemaal over? Nee, helemaal niet zelfs. Goede links naar je website dragen nog steeds voor zo’n 40-60% bij aan de positie van je website. Het is echter wel moeilijker om natuurlijke en goede kwalitatieve links te verkrijgen. Ook daarbij helpen wij je graag.

Wees voorbereid op Penguin 4.0. Vul het formulier in en ontvang een gratis backlink analyse.

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.