Resultaten van je website meten met Google Analytics

Bij SalesWizard zorgen wij ervoor dat websites die wij opleveren altijd gekoppeld worden aan Google Analytics. Google Analytics is een gratis software van Google waarmee alle activiteiten naar, van en op je website worden gemeten. Door een trackingcode te plaatsen in de HTML-code van je website verzamelt Google Analytics allerlei data. Hierdoor worden zaken als bezoekersaantallen, verkeersbronnen en paginaweergaven beschikbaar. Iedere maand sturen wij onze klanten een rapportage van de maandelijkse bezoekersaantallen, paginaweergave en de gemiddelde tijd die een bezoeker op de website aanwezig is. Helaas merken wij dat met name deze gemiddelde tijd, ook wel gemiddelde sessieduur genoemd, de laatste tijd omlaag wordt getrokken door spambots.

Wat zijn spambots?

Spambots, ook wel referrer spam genoemd, zorgen voor een “vervuiling” van de gegevens die Google Analytics meet op je website. Malafide websites zetten spambots in om meer kliks naar hun eigen website te generen. Door speciaal ontworpen software bezoekt een spambot in 24 uur miljoenen websites over de hele wereld. De verwijzing komt bij de bezochte websites in Google Analytics te staan als verwijzende bron. Sommige website eigenaren zullen vanuit Google Analytics uit nieuwsgierigheid op deze link klikken. Dit zorgt voor extra verkeer.

Spambots zijn niet schadelijk voor je website. Ze zorgen alleen voor een vervuiling van je statistieken.

Hoe filter ik spambots uit mijn data

Om spambots te filteren moet je eerst weten welke spambots je gegevens vervuilen. Onder het kopje Acquisitie > Alle Verkeer > Bron/medium kan je vinden hoe je website bezoekers op je websites terecht zijn gekomen.  Je kan een spambot herkennen aan de gemiddelde tijd die hij op je website is. Dat is namelijk 0 seconden. Hieronder zie je een screenshot uit onze eigen Google Analytics. De rood gemarkeerde regels zijn bezoekers afkomstig van referrer spam.

Spambots herkennen in Google Analytics

Belangrijk!
Voordat we stap voor stap uit gaan leggen hoe je spambots kunt filteren uit je statistieken is het belangrijk om een extra weergave toe te voegen in Google Analytics

Met terugwerkende kracht filters toepassen is helaas niet mogelijk. Een filter is pas actief vanaf het moment dat deze wordt ingesteld. Het doel van een filter is om (vervuilde) data uit te sluiten van de dataweergave. Een filter kan niet met terugwerkende kracht “aan” of “uit” worden gezet. Als je gaat beginnen met het instellen van filters voeg dan altijd een extra weergave toe. Zo kan je je filter(s) toepassen op de ene weergave terwijl je op de andere weergave nog kunt beschikken over alle originele data. Dit komt met name van pas wanneer er een foutje is gemaakt bij het instellen van de filters of wanneer je de verschillende gegevens met elkaar wil vergelijken.

Stap 1: Voeg een extra weergave toe

Nu we een weergave hebben toegevoegd kunnen we een filter toe gaan voegen. In de video hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe je een filter toe kan voegen.

Stap 2 Handmatig filters toevoegen

Bovenstaande handeling kan worden herhaald totdat je alle spambots uit je data hebt uitgesloten.

Stap 3 Resultaten meten

Zoals eerder gezegd kunnen filters niet met terugwerkende kracht worden toegepast. Om te controleren of je de filters op de juiste manier hebt toegevoegd zal je dus even moeten wachten. Voor een goede vergelijking raden wij aan om na ongeveer 4 weken te kijken wat het effect van de filters op je data is.

Meer informatie?

Wil jij meer informatie over het instellen van filters in Google Analytics? Reageer dan via het formulier. Wij helpen je graag om de data in Google Analytics inzichtelijk te maken.

Over de auteur