In de afgelopen jaren is het het mobiele internet gebruik toegenomen tot meer dan 40%. Al neemt het aandeel responsive websites toe, deze oplossing wordt ervaren als onhandig en vooral langzaam voor mobiel internet.

Google is daarom het Accelerated Mobile Pages (AMP) Project begonnen. Via dit nieuwe HTML platform wordt bestaande content veel sneller getoond. Volgens de makers van het platform is een verbetering van 15 tot 85% mogelijk. In de praktijk blijkt de performance verbetering zelfs vele malen beter.

De proef op de som

Via deze link kan je een demonstratie bekijken van het snelle platform. Uiteraard wel met je mobiele telefoon. Je komt dan op een ogenschijnlijk normale google zoekpagina. Maar als je bijvoorbeeld zoekt naar nieuws, kan je de verschillen direct zien.

nrc-amp

NRC-amp-art

Nrc-mobiel

De eerste afbeelding toont het zoekresultaat en het recente nieuws uit de NRC. De 2e afbeelding betreft het artikel zelf welke via AMP werd vertoond. De derde afbeelding is het NRC artikel  via de normale website.

De verschillen zijn enorm. De laadtijd van het AMP artikel was zo kort, dat deze nauwelijks merkbaar was. De laadtijd van het normale NRC artikel bedroeg bijna 3 seconden. Een erg groot verschil dus.

Waarom het AMP project?

De belangrijkste doelstelling is het verbeteren van gebruikerservaring. Toch wordt ook vermoed dat het te maken heeft met de snelle opkomst van Ad Blockers. Door de Ad Blockers worden advertenties niet getoond en worden de websites sneller geladen.  Google en de uitgevers verliezen door de opkomst van Ad Blockers veel advertentie-inkomsten. Door gebruik van het AMP platform worden niet alleen de websites maar ook de advertenties sneller geladen. Concurrenten Facebook en Apple bieden al langer snelle nieuwslezers aan. Het antwoord van Google heeft niet lang op zich laten wachten.

Goed voor je vindbaarheid?

Google beloont mobiel vriendelijke websites met een betere positie in de zoekmachines. Het is de verwachting dat dit ook voor het gebruik van AMP zal gelden. Alhoewel AMP nog maar in de kinderschoenen staat, is de verwachting dat er het komende jaar steeds meer AMP websites zullen opduiken. Begin volgend jaar zal Google het platform verder uitrollen.

Kan iedereen ervan gebruikmaken?

AMP is opensource en kan dus door iedereen worden gebruikt. Zonder al te veel verlies van functionaliteit, kan je het platform gebruiken voor jouw website. Teksten, afbeeldingen en filmpjes kunnen gewoon worden getoond, echter nu allemaal veel sneller. Voor WordPress is er al een versie 0.1 te downloaden waarmee je gebruik kan maken van het AMP platform. De  ontwikkeling van de plugin is nog maar in een pril stadium. Houd dus wel rekening met een aantal problemen.

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.