15 jaar GoogleGoogle is alweer 15 jaar geleden gestart met haar zoekmachine  en werd destijds opgericht door Larry Page en Sergey Brin. In dezelfde garage vanuit waaruit zij toen starten, maakten ze de nieuwste update “Hummingbird” bekend.

Humingbird maakt het mogelijk om complexere vragen te stellen en is mede ingegeven door de opkomst van gesproken zoekopdrachten met behulp van smartphones. Bij locatiegebonden opdrachten wordt daarnaast direct de koppeling met Google Maps gemaakt.

Hummingbird update

Google heeft de Hummingbird eigenlijk al een maand geleden uitgerold. En hoewel de update meer dan 80% van alle zoekopdrachten raakt. merkt de gebruiker daar relatief weinig van. Google beantwoordt de vragen met de door haar opgebouwde kennisdatabase genaamd knowledge graph oftewel kenniskaart. Dankzij de update kan je nu complexere vragen stellen waarop Google met behulp van ingewikkelde wiskundige algoritmes antwoord geeft.

Praten met Google

Google streeft er naar om beter aan te sluiten bij een natuurlijk gesprek. Dankzij de update kan Google beter antwoord geven op langere vragen en begrijpt Google de essentie van je vraag en waarnaar je op zoek bent. Google geeft al een poosje antwoord op simpele vragen en verwijst automatisch door naar afbeeldingen, documenten, of maps. Nu Google nog beter in staat is de vraag te begrijpen en daar antwoord op te geven, is de verwachting dat het zoekgedrag van mensen flink zal verschuiven. In plaats van “Aannemer Utrecht” in te typen als zoekopdracht kan je bijvoorbeeld “zoek een aannemer in Utrecht” verwachten.

 

Over de auteur

Frank is online marketing specialist en heeft er veel plezier in zijn kennis te delen. Dagelijks helpt hij ondernemers met online marketing. Ook is Frank directeur van Saleswizard en frequent bijdrager aan het blog van Saleswizard.